Header Ads

Ikuti Tips Ini Supaya Tidak Panik Kalau Kereta Kena Langgar
Mungkin malang tidak berbau, bagaimanakah jika sesuatu kemalangan telah berlaku kepada anda? Pasti anda mahupun kami sendiri akan berada di dalam situasi yang sangat panik dan tergamam. Dan kadang-kadang tak tahu apa yang perlu dilakukan. 

Lebih-lebih lagi jika ia merupakan kes kenderaan belakang yang melanggar anda, apakah yang perlu dilakukan sekiranya anda merupakan mangsa?

Berikut beberapa tips ringkas, mudah-mudahan anda tidak perlu marah, gelabah atau sedih lagi sekiranya dilanggar atau melanggar kereta orang.


1. Jika ada orang langgar kereta anda dari belakang atau anda melanggar orang, jangan panik dan bawa bertenang.

2. Beri isyarat kepada pihak terbabit, berhentikan kereta masing-masing di tepi jalan di kawasan yang lapang dan selamat. Ini untuk mengelakkan berlakunya kesesakan lalulintas.

3. Selepas anda lihat kenderaan yang melanggar kereta anda juga memberhentikan kenderaannya, ambil telefon bimbit anda yang ada kamera dan keluar drpd kereta anda.

Ingat! Jangan ambil sebarang alatan yang merbahaya seperti stearing lock, parang, peralatan yang diperbuat daripada besi dan sebagainya, kerana anda mungkin boleh dituduh cuba untuk melakukan serangan dan kecederaan kepada org lain dan harta benda awam.

4. Ambil gambar plat dan cukai jalan kenderaan yang melanggar anda tadi atau dilanggar anda.

5. Apabila pemandu kenderaan yang melanggar anda tadi keluar darrpada kenderaannya, sapalah dia dengan baik. Kalau pun anda tak mampu nak senyum dengannya, tetapi janganlah terus maki hamun kepadanya.

6. Berbincang dengan baik untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik untuk kedua-dua pihak, kebiasaannya dalam situasi sebegitu masing-masing akan cuba menyalahkan satu sama lain.

Kawal kemarahan anda, jangan bertengkar, bergaduh dan berbalah di situ kerana ianya tidak akan menyelesaikan masalah tetapi hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengganggu pengguna jalan raya yang lain.

7. Jika dia tidak mengaku bersalah melanggar kereta anda, jangan paksa dia mengaku atau paksa dia bayar wang kapada anda. Cuma beritahu dia, dari segi undang-undang, sekiranya sesuatu kenderaan melanggar kenderaan lain darrpada belakang, kecuaian adalah disebabkan oleh kenderaan yang melanggar itu.

8. Jika dia mengaku bersalah, minta dia menanggung kos pembaikan kereta anda. Sekali lagi diingatkan, tak perlu mintak wang daripadanya. Terus ajak dan bawa dia ke bengkel yang anda biasa berurusan untuk menilai berapakah kerosakan kereta anda. Kalau boleh terus pergi, jangan tangguh-tangguh walaupun anda ada urusan lain. Lagi cepat anda selesaikan perkara tersebut lagi bagus.

9. Jangan lupa ambil nombor telefonnya atau bisnes kadnya supaya mudah anda menghubunginya nanti. Untuk memastikan nombor yang diambil itu betul, anda boleh cuba menelefonnya.

10. Jika dia berkeras tak mahu mengaku bersalah dan tidak mahu tanggung kos pembaikan kereta anda, tak mengapa, jangan serang atau melakukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai kesalahan jenayah terhadapnya. Biarkan saja dia pergi. Ini kerana anda telah dapat segala info berkenaan kenderaan dan dirinya.

11. Terus pergi buat laporan di balai polis berhampiran.

12. Dengan report polis tadi pergi ke jpj dan lakukan carian kenderaan untuk mengetahui syarikat insuran kenderaan yang langgar kereta anda tadi.

13. Pergi terus ke bengkel panel syarikat insurans tersebut dan minta mereka uruskan “third parti claim” untuk membaiki kerosakan kereta anda tersebut.

Mudah bukan? Tak perlu gaduh-gaduh dan melakukan sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah anda dan boleh mendedahkan anda kepada perlakuan jenayah. Negara kita kan ada undang-undang. Patuhilah undang-ungang yang telah ditetapkan


No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.