Header Ads

Kamu wahai perempuan terlalu mahal. Terlalu limited edition

Perempuan ni lain sikit dengan lelaki. Perempuan jangan terlalu bebas. Nak kesana kemari ikut suka hati. Nak lepak tiap malam ikut suka hati. Nak kawan dengan lelaki ikut suka hati. Perempuan kena pandai jaga diri jangan terlalu sosial. Sikit-sikit nak upload gambar selfie di facebook. Upload seketul dua sudah lah. Janji menutup aurat dan tak buat gaya mengancam.

Kamu tengok zaman nabi.Nak tengok perempuan keluar kesana kemari zaman nabi susah sangat. Kalau dapat tengok tu kira nasib-nasiblah.

Bukan saya nak kata perempuan kena kurung diri. Tahu dunia dah moden. Kamu pun nak juga merasa nikmat dunia. Merasa nikmat Tuhan. Tapi berpada-padalah wahai perempuan. Kamu tu perempuan. Perempuan kalau tak di didik dengan agama bahaya. Tapi kalau di jaga dengan agama. Di didik dengan didikan agama dia jauh lebih jinak dari singa. Saya tak tipu. Tak percaya meh lah calonkan saya kat mak dan ayah awak. Huhu

Wahai kakak

Wahai adik.

Memang lah perempuan di zaman nabi dengan perempuan zaman sekarang tak sama. Zaman nabi dulu tiada internet. Nak kirim apa-apa kena guna surat. Saya dulu masa baru nak kenal cinta monyet guna surat lah. Sekali bapak dia dah yang baca. Tak pasai-pasai dapat ceramah free. Haha. Masa tu tiada whatsapp lagi. Tiada wechat yang boleh buat macam-macam. Tiada facebook tempat tambah dosa. Kutuk hina dan Neraka kan orang yang tak disukai. Tiada facebook tempat untuk cari jodoh. Tempat ramai orang berdoa dekat Allah. Tiada lagi agen whatsapp cari jodoh. Taip on cinta hantar ke lelaki entah siapa-siapa. Hubungan dengan Tuhan entah macam mana..

Tapi. Kita tahu kisah mereka
Adakah wanita terdahulu itu hanya jadi sebutan sahaja tanpa di usahakan ikuti tiap peribadi mereka, Di akui tak mampu menandingi keperibadian mereka. Tapi mengapa tidak usaha menjadi seperti mereka? Tak mampu ikut semua jangan tinggal semua.

Ini semua bukan soal zaman dah moden. Fitnah tak berlaku di moden sahaja wahai kakak adik. Di zaman nabi pun ada. Bahkan banyak. Tengok kisah cinta nabi yusuf a.s dan siti zulaikha. Adakah nabi yusuf tak di uji ketika itu? Kalau di zaman ini pasti ada yang rebah. Di zaman nabi juga. Hanya iman dan taqwa penyelamat diri.

Sedar lah.

Mohon sedar lah

Kamu wahai perempuan terlalu mahal. Terlalu limited edition. Kamu wahai perempuan adalah mawar agama. Seindah perhiasan dunia. Mana mungkin yang bersifat solehah itu lebih suka kepada mendedahkan diri sana-sini tanpa sebarang sedikit keperluan pun. Mana mungkin.

Rasulullah dahulunya berpenat lelah, berlumuran darah demi kalian. Akhirnya martabat kalian di angkat tinggi oleh Allah. Sehingga wanita solehah itu menjadi ketua bidadari di syurga sana.
Andai kalian menghargai. Andai kalian mengetahui bertapa kalian begitu mulia sekali.


No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.