Header Ads

Pasangan Suami Isteri Perlu Tahu 6 Pantang Larang Ini
Apabila sudah mendirikan rumah tangga, setiap pasangan tidak terlepas dari pantang larang dan pasangan tetap ada perkara-perkara yang perlu dielakkan bagi menjamin kebahagiaan rumah tangga sentiasa berpanjangan.

Apabila pasangan kita sudah menjadi milik kita yang sah, ini tidak bermakna yang kita boleh lakukan apa saja tanpa memikirkan soal hati dan perasaan pasangan. Perlu ada batas-batas dan hendaklah sentiasa mengawal diri dari melakukan pantang larang dibawah. 

Berikut adalah enam pantang larang yang perlu anda ketahui sebagai suami isteri.

1. Jangan puji orang luar, jiran tetangga atau saudara mara secara berlebihan.

2. Hindari dari meninggikan suara/menjerit memanggil pasangan. Tegur dan nasihatlah dengan nada rendah agar tidak mengguris hati.

3. Usah lontarkan kritikan pedas yang mengguris perasaan pasangan. Sentiasa membuka hati untuk menerima pandangannya.

4. Jangan berbohong dengan pasangan. Tiada tempat dalam syurga untuk si pembohong kerana rumah pertama dalam syurga adalah bagi mereka yang bercakap benar.

5. Usah meninggalkan isteri tanpa alasan dan sebab yang munasabah. Elak juga menjauhkan diri daripada isteri walau ketika isteri sedang haid.

6. Bersedia untuk mengakui kesilapan yang dilakukan. Usah sesekali merasakan diri tidak bersalah/betul setiap masa.

Mungkin 6 perkara ini nampak seperti perkara kecil, namun dalam tak sedar sudah pasti kita pernah melanggar pantang larang ini. Cuba renung-renungkan kembali, mungkin sudah berkali-kali pasangan kita terasa hati dengan kita. Eloklah perbaiki setiap kekurangan diri, usah biarkan ego menguasai diri kita. Jangan lupa, meminta maaf atas kesilapan adalah sifat paling terpuji.


No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.