Header Ads

Google Beri Penghormatan Lagenda Tanah Air P. Ramlee Sempena Hari Lahir ke 88
Enjin carian Google memberi penghormatan kepada legenda seni Malaysia Tan Sri P. Ramlee hari ini dengan "Doodle" di laman web, meraikan hari jadi ke-88 beliau. Pelakon dan pengarah berbakat dilahirkan di Pulau Pinang pada tahun 1929 sebelum meninggal dunia beberapa bulan selepas dia berpaling 44 di Kuala Lumpur.

"Dilahirkan 88 tahun yang lalu, pencapaian seni P. Ramlee meninggalkan tanda kekal pada sejarah budaya Malaysia. P. Ramlee adalah seorang pelakon prolifik, pengarah, penulis dan pemuzik yang menyumbang kepada lebih 60 filem dan terdiri sekitar lagu 250.

"Selepas kematiannya pada tahun 1973, rakyat Malaysia tetap meneruskan legasi beliau, menghormati beliau dengan anugerah selepas kematian dan menamakan dewan, muzium, dan bangunan lain selepas dia," Google menjelaskan keputusannya di laman web Doodle.

"Hari Ini Doodle menonjolkan bakat lagenda Malaysia seperti mana yang diingati oleh orang ramai - bermisai nipis dan baju berkotak-kotak, kepalanya dibengkokkan sedikit ke tepi," kata gergasi teknologi itu. 

P. Ramlee dilahirkan Teuku Zakaria Teuku Nyak Putih, dan memulakan kerjaya lakonannya di Singapura pada tahun 1948, sebelum kemudian berpindah untuk bekerja di Malaysia sejak 1964 sehingga kematiannya.

Beliau diingati kerana berlakon dan mengarahdalam drama filem seperti siri Bujang Lapok, Ibu Mertuaku, Anak-Ku Sazali, Madu Tiga, dan Nujum Pak Belalang. Ikon Malaysia itu meninggal dunia akibat serangan jantung.


No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.