Header Ads

Mesti Cuba! Kuih Akok Tersedap Di Kuala Lumpur Yang Korang Wajib Cuba
Apa nama sebenar kuih akok ni? Akak? Kakak? Banyak versi pulak dari mana nama kuih ini berasal tapi tidak diketahui mana satu yang betul.

Bagi mereka yang gemar kuih Akok yang berkrim manis dan lembut pasti akan teruja seperti kanak-kanak pertama kali masuk Legoland jika dapat kuih Akok yang sedap. 

Tapi tekak ni kalau dah rasa kuih akok yang sedap mesti nak cari balik dan sebenarnya agak susah nak cari yang betul-betul sedap dan kena dengan tekak ni. Itupun kenalah pergi ke Kelantan. Tak kan nak pergi ke sana semata nak cari kuih Akok yang sedap kan. 

"Susah Nak Cari Kuih Akok Sedap Kat KL"


Kalau dekat KL pula, nak merasa kuih Akok ni pula kena tunggu bulan Ramadan barulah muncul kuih Akok. Penantian itu satu penyeksaan tahu! 

Tapi, nasib baiklah ada satu gerai ni yang jual kuih Akok paling sedap di KL. Bila gigit je kuih Akok ni perasaan tu macam tak sanggup nak telan sebab sedap sangat! Bila dah telan pula memang nak lagi. Sedar-sedar dah habis. Sebab tu lah kena beli banyak sikit sebab orang lain tengok pun kecur air liur nak minta sikit. 

"Kuih Akok So-Hor Paling Sedap"


Mesti dah terbayangkan kesedapan kuih Akok ni? Kalau nak tahu kenalah pergi ke gerai yang jual kuih akok paling sedap di KL iaitu So Hor. Beli dan cuba sendiri. Mesti tak menyesal kehidupan. 

Lokasi gerai So Hor akan berada di setiap pasar malam sekitar KL. Antara lokasi-lokasi So Hor ialah

Ahad - Psr mlm Tmn Samudera Bt Cave (4pm-10pm)

Isnin - psr mlm Tmn Keramat Permai AU1 Keramat (4pm-10pm)

Selasa - psr mlm Tmn Dato Senu,Sentul KL (4pm-10pm)

Khamis - psr mlm Jln Kuching, Segambut KL (4pm-10pm)

Jumaat - Bazar Jumaat Jln Tun Razak hadapan Menara Tabung Haji (10am-3pm)

Sabtu - psr mlm Masjid India (10am-11pm)


Tapi kalau dah singgah gerai So Hor memang banyak pilihan kuih Akoknya. Ada yang Asli Lejen, Akok Durian Wow! Akok Jagung Lemak Manis dan Akok Pandan Mewangi. 

So Hor juga menyediakan kuih muih tradisi Kelantan yang lain seperti Chara Jumbo Berlauk, Chara Serunding So Hor, Kuih Bakar So-hor dan Kuih Beko So Hor. Banyak kan pilihannya? Mestilah sebab yang paling sedap di KL tu. 

Jadi kalau nak kuih Akok yang sedap tahap dewa dewi ni boleh lah pergi dan beli banyak sikit. Bagi saudara atau jiran makan sekali. Tak payah tunggu bulan Ramadan dah kalau mengidam sekalipun. Bak kata pepatah orang putih.. Two Thumbs Up! 
No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.