Header Ads

"Sekali Buat Silap, Selamanya Dipandang Hina"

Nak Isu Viral? Like Page Kami:



Aku just nak meluahkan perasaan geram , sedih , kecewa , taktahu nak cerita dengan siapa takut orang salah paham pasal suami. 

Cerite nye macam ni ..

Aku dan husband pernah terlanjur dan syukur dari awal mengandung sampailah anak lahir husband yg tanggung aku even mase tu tkkawen lagi . 

"Lepas Nikah Banyak Dugaan" 

And mase tu aku decide nak beranak dekat hospital swasta , takut anak tu kene amek dengan pihak JKM kebetulan time tu ade dengar kalau anak tak sah taraf pihak jkm akan amik kalau takde wakil dari keluarga belah perempuan .

Lepas abis pantang , aku bekerja dari anak aku umur 3 bulan sampai lah 5 bulan lepastu kiteorang terus nikah .

Majlis buat simple dan tk telan bajet yg besar, orang kate buat yg wajib je .

Lepas nikah macam macam dugaan datang , satu persatu masalah datang sampailah awal tahun 2014 time tu rumahtangga kiteorang goyah ..

"Tak Mengaku Menantu"

Kawen diusia remaja darah muda membuak buak lah kalau dh bergaduh so, memasing decide duduk asing aku tkkerja aku duduk ngan keluarga aku , husband aku pulak kerja berenti mase tu then kantoi die duduk rumah takkerja. 

Bile dah kantoi tu aku mintak lah transpot yg die gune tu sebab aku nk gune pergi cari kerja .. Time tu lah baru aku tahu selame ni ipar duai dengan MIL dok perati aku je . 

Husband aku hantar lah transpot tu lepas tu die balek jalan kaki jauh nye dari bangi nak ke putrajaya .

Macam macam lemparan belah husband lontarkan dekat aku, pali"ng aku ingat siap tak akan ngaku aku ni menantu , aku pengikis harta , perempuan takgune n banyak lagi lah.

Memula aku taktahu tp sebab adek beradek husband aku ni memasing dok update nk canang satu dunia dari situ aku tahu . 

Bile dah bace benda mengarut macam tu aku dh angin lah pehal aku kene sedangkan aku nk bantu husband aku , terus aku call adek ipar aku suruh amek balek transpot abng die yg keluarga die megah kan tu.

"Keluarga Suami Hina Aku"

3hari lepastu husband aku dtg rumah macam biase nk tgok anak die , aku pon check lah fon die aku check mesej ya allah nak menangis aku tengok bile keluarga die seolah olah nk kiteorang bercerai siap gelar aku betina .

Family aku sikit pon tkpernah sisihkan husband aku ni walaupon die kerja tktntu suggest tmpt kerja lagi ..Tak lagi menghina die atau buad die terasa .

Bile dah dapat tahu aku terdiam tkthu nak kate ape selama aku berkawan smpai lah berkawin aku lah yg banyak tolong die dari segi pakaian , makan minum , duit even henfon ngan topup pon aku yg support kadang kadang sikit pon tak pernah aku ungkit .

"Tak Nak Hidup Bermewah" 

Husband aku asal dr broken family life die mmg tk terurus sebab tu makan hari hari mmg aku lah yang tanggung . 
6
So bile ade duet husband aku mmg akan utama kan aku dulu lah sbb die cakap time die susah tk makan aku je yg banyak tolong die .

2biji motor keluar topup duet aku separuh tkde nk canang cite satu dunie ..Husband aku suruh beranak private dah canang cite .. Entah pape ..

Betul lah orang kate "sekali dah buat silap , kebaikan die pon tknampak" sejak haritu aku mmg nekad tkkan tinggalkan husband aku ape sebab sekali pon .

Hari berganti hari bulan berganti bulan tahun berganti tahun takberani aku nak bermewah pakai duet husband aku sendiri walaupon aku tu itu dah memang tanggungjawab die bg aku nafkah .

Tiap kali die gaji, mesti aku akan utama kan barang anak anak aku dulu sampai kene sound dengan die pakai barang sampai dh koyak tkmalu ke .. Lagi bagus dari ade yg dok memerhati..

Kalau aku nk beli pape mmg saje aku cerite depan keluarga husband aku atleast dieorang tahu ape yg aku pakai aku beli tkbermodal kan duet die ..

Aku tkberkerja mngharap duet bisnes online , duet kutu , duet yg aku dapat tu mmg aku akan buad simpanan aku ..

"Cuba Baiki Hubungan" 

Tahun demi tahun aku cuba untuk rapatkan hubungan dengan Mak mertua tp entah hambar je .

Husband aku pulak jarang bawak aku pergi sane , selalu die balek sendiri je kadang kadang aku paksa baru nak bawak tapi alhamdulillah aku selalu ingat kan die untuk jenguk mak die tu .

Lepas balek kerja mesti aku tanye jenguk mak tak harini .Kalau tk jenguk 2 3 hari aku tahu mesti mak die akan call .

Aku membesar dengan didikan mak ayah aku "family first" sekarang bile dah berkahwin aku ade satu prinsip "suami dan keluarga mertua" .

Bile dah pernah ade isu aku tkthu nak pulih kan hubungan yg hambar ni macam mane..Aku sedih bile anak anak aku tkkenal dengan nenek atuk pakcik makcik die ..

Yes benda ni kekadang boleh buat aku menangis boleh buat aku tk tido malam .. Aku bahagia dengan laki aku sangat bahagia tp bile bab isu ni kiteorang selalu sangat bergaduh .. 

Salah ke bile aku cuba nak perbaiki hubungan aku dengan mertua ? Aku cuba tp entah lahh.. Ada tak tips untuk ambil kembali hati mertua ?


No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.