Header Ads

Akibat Bunuh Haiwan, Pemburu Maut Dihempap Gajah Yang Dibunuh
Aktiviti perburuan adalah satu ancaman yang sangat serius kepada kehidupan haiwan dari zaman dahulu sehingga sekarang. 

Biarpun pelbagai langkah telah dilakukan oleh Pertubuhan Antarabangsa dalam usaha menanggani aktiviti pemburuan terus berleluasa yang mungkin suatu hari nanti boleh mengakibatkan kepupusan sesetengah spesis haiwan di bumi ini. 

Namun, jangan kita leka, sifat kerakusan manusia itu boleh mengundang padah buat diri sendiri akibat tindakan manusia menggugat alam habitat haiwan tersebut. 

Terbaru, seorang pemburu untuk tujuan keseronokan dalam program yang dikenali 'big game hunter' maut dihempap gajah yang ditembak oleh rakannya, Jumaat lepas.

Memetik laporan CNN, Theunis Botha bersama kumpulannya sedang memburu di Good Luck Farm di Gwayi ketika dikepung sekumpulan besar gajah.

Mangsa dan kumpulannya kemudian diserang oleh beberapa ekor gajah betina. Seekor gajah yang ditembak kemudian menghempap Theunis dan mangsa maut serta-merta.

Theunis yang berumur 51 tahun sebelum ini menubuhkan taman memburu safari Theunis Botha Big Game sejak 1983. Jurucakap Taman Nasional Zimbabwe, Nyasha Simukai mengatakan aktiviti memburu oleh Theunis adalah 'halal'.

Kejadian yang menimpa Theunis menarik reaksi berbeza di kalangan pelayar laman sosial.

"Pemburu gajah maut dihempap gajah..gajah tersebut hero saya," kata @mamagotyou di laman Twitter.

"Karma serta-merta," kata @RitaPanahi. - www.kakishare.my


No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.