Header Ads

Hati-Hati Peniaga Online, Pemilik Nombor 011-33270395 Akan Menyamar Sebagai Kawan Dan Menipu Guna Whatsapp
Banyak juga kisah penipuan dalam talian pada zaman ini. Semuanya kerana inginkan duit yang mudah dan segera. Apa yang berlaku pada Aziey Mohd ini merupakan salah satu mangsa terbaru penipuan individu yang tidak bertanggungjawab. 

Individu tersebut bertindak menyamar sebagai kawannya dan menghantar satu mesej Whatsapp pada pagi 9 Jun yang lalu. Berikut perkongsian dari Aziey Mohd. 

Hati-hati warga fb semua...

penipu ni mungkin ada dalam friend list anda semua.

Saya dah terkena!!!! dia whatspp saya mngunakan DP muka kawan saya.. whatspp jam 4 pg siap call lg. buat kita rasa benda tu mmg urgent.

dengan tujuan meminjam duit n mtk kita transfer ke acc sepupunye yg bernama muhammad al hafiidz bin arif maybank acc162807028430

alasan dia sedang kerja n dia akn transfer dlm masa 3 4 jam.... rakan2 saya pon ada yg hmpir tkena...... sekiranya no ni muncul di tel anda tlg block dgn segera 01133270395

Tlg share supaya yg lain tidak tertipu seperti saya!!!!!

Aziey juga berkongsi gambar perbualan antara beliau dengan penipu tersebut. Menurut perbualan tersebut difahamkan penipu tersebut cuba meminjam wang sebanyak RM800 dengan memasukkan duit ke satu akaun sepupunya. 


Kerana mempercayai 'rakannya' itu Aziey hanya dapat memberi RM500 sahaja malah cuba meminta lagi RM500 kerana wang tersebut tidak diterima. Berikut adalah gambar perbualan tersebut. 

Netizen juga berkongsi bahawa ini bukan kali pertama penipu orang ramai. Netizen berkongsi beberapa kes yang telah terjadi kepada mereka juga. Modus operandi penipu ini lebih tertumpu kepada peniaga online terutamanya wanita. 


No comments

Note: only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.